iz-faktor-logo

Örömteli feladat intézményvezetőként a kollégáim munkájának elismerése, jelen esetben egy sikeres projekt méltatása. Köszönet a Kollégium Alapítványnak, hogy megvalósulhatott a kollégiumi Íz-faktor programsorozat, amely a kollégium egészét megmozgatta. A kialakított Látványkonyha jelentősen hozzájárul a fiatalok egészséges életmódra neveléséhez a jövőben is. 

Köszönöm Némethné Takács Cecília intézményvezető helyettesnek, hogy felvállalta az EFOP -1.8.5 -17-2017 – 00188 számú pályázati program elkészítését és lebonyolítását. Pályázati menedzserként megálmodta, összefogta – no jó, hogy stílusos legyek, kifőzte a Menő menzák pályázatra összeállított programot.

Miklós Judit tanárnő szellemes névadását Pigler Károly művésztanár egyedi feliratként készítette el, amely a büszkén viselt kötényeken is megjelent. A konyha stílusának kialakításában Weltnerné Rácz Zsuzsanna tanárnő is szerepet vállalt. Széles kínálat, változatos menü alakult ki Baksa Piroska programgazda segítségével, amelyben minden csoport lehetőséget kapott a főzésre, sütésre, versengésre.

A kollégium hagyományos rendezvényeit teljesen új formában sikerült ‘feltálalni’ a nevelőtestületnek. A gyakorlati ismeretek, főzőbemutatók Marton János séf segítségével valósulhattak meg.

Komoly verseny folyt a ‘Vacsoracsata a ‘la kollégium’ program keretein belül. A Beszélgetések a konyhában elnevezésű gasztro-show-nak köszönhetően a médiában is rendszeresen megjelentünk. 

Kívánom, hogy a projektzáró kiadvány képei idézzék fel minden résztvevőben a remek hangulatot, amely jellemző volt a programokra. A Mi főztük című- receptfüzet sokaknak nyújtson segítséget az ízvarázslatos, konyhai költemények elkészítése során. 

Végül köszönet Fehérvári Károlynak, aki egykor a kollégium igazgatójaként életre hívta az alapítványt. 

Köszönet Gondy Évának, az alapítvány elnökének, hogy mindenben támogatta a projekt megvalósulását. 

Fehér Csaba intézményvezető 

Vcs16

Azzá leszel, amit eszel!

A program célja az volt, hogy közösen elkészített vacsorák ne csak étkezést biztosítsanak a kollégista diákoknak, hanem élménnyé váljon az ételkészítés. 

Fontos volt, hogy lehetőséget kapjanak a fiatalok a legújabb konyhatechnika kipróbálására, alkalmazására. 

A látványkonyhában 12 ifjú szakács jelölt dolgozott egyszerre. Minden csoport lelkesen, ügyesen látott neki a választott étel elkészítésének. 

A Marton János séf által összeállított menü kínálatból választhatott minden csoport. A fiúknál nagy kedvenc volt a házi hamburger, amelynek zsemléjét is elkészítették s a húspogácsát hagymával, salátával, uborkával gazdagon megrakták. A lányok körében nagy sikert arattak a saláták és a gyümölcsös édességek. 

A szerelmesek napján gazdag gyümölcs kínálattal várta a szívbarát büfé a diákokat.

Beszélgetések a konyhában

Porga Gyula polgármester egyik kedvenc ételét, a rácpontyot készítette el a fiataloknak. Személyes emlékeit is megosztotta az étellel kapcsolatban – ezt készítette feleségének első randevújukon. 

A rácponty igazi magyaros étel, fűszerpaprikával, paradicsommal, szalonnával, és burgonyával tepsiben készül. 

Ovádi Péter országgyűlési képviselő főzőtudománya az egyszerű kollégistával vetekszik – ezt már a program elején őszintén bevallotta. „Ahhoz, hogy jónak tűnj, jó csapattársakat kell választanod magad mellé!” Ezt a focipályán sajátította el, s működik

Marton János séf mellett, kukta pozícióban segítette a tejszínes-pesztós csirkeragu elkészítését amelyet céklás gnocchival tálalt fel az érdeklődőknek. 

Éles József korábbi világválogatott veszprémi kézilabdázó rántott húst sütött, amelyet zöldsalátával és medvehagymás krumplipürével tálaltak. Az ételkészítés közben, mesélt pályafutásának legfontosabb pillanatairól. 

A Méz Rádió két műsorvezetője Szekeres Dávid és Rompos Gergő a keverőpultot és a mikrofont fakanálra cserélték erre az alkalomra. A magánéletben is otthonosan mozognak a konyhában így felszabadultan sztoriztak, meséltek. Ötven adag lasagne készült el az este folyamán. 

Vinkó József dramaturg, műfordító, újságíró a Kossuth rádió Szellem a fazékból című műsor házigazdája, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője Hasadnak rendületlenül címmel tartott előadást a kollégiumban. 

Gasztrotörténeteit finom humorral fűszerezve tálalta. 

“Hasadnak rendületlenül légy híve oh magyar!
Bölcsődtől kezdve sírodig. Ezt ápold, ezt talkard.”

(Arany János 1880 körül így parodizálta ki a magyarokat, akik híztak.) 

Major Diána, az Ide süss! televíziós verseny győztese különleges édességekkel lepte meg a kollégistákat.

Vacsoracsata a la’ kollégium

Igazi megmérettetést jelentett a Kollégiumi Vacsoracsata, ahová párban jelentkezhettek a versenyzők. Két kategóriában folytak az elődöntők. A profi-iskolai keretek között szakácsnak tanuló diákok – és a lelkes amatőrök külön mérhették össze tudásukat, kreativitásukat. Az elődöntők után, ahol egy ételt kellett elkészíteni a középdöntő már komolyabb kihívást jelentett. Kisorsolt alapanyagokból kellett megálmodni az ételt. 

A döntőbe került csapatok alkotásait profi séfek értékelték. 

Nagy volt az öröm a díjátadón, hisz minden döntős diák belépőjegyet kapott a Gourmet fesztiválra, ahová közösen utaztak fel a szervező tanárokkal és segítő felnőttekkel együtt.

Receptek

Brokkolikrémleves

Négysajtos csirke gnocchival

Hamburger

Pizza

Zöldséges csirke üvegtésztával

Cézár saláta

Gyümölcssaláta

Sült zöldséges kuszkusz

Csokis süti eper öntettel