Hamburger

Hozzávalók 4 adaghoz:

72 dkg darált marhahús

1 kis fej vöröshagyma

őrölt bors

worcestere szósz

1 dl olaj a sütéshez

Zsemle hozzávalók:

2 dl langyos tej

2 ek. cukor

1 tk. só

40 g olaj

1 tojás

100 g joghurt

60 dkg liszt

2 dkg élesztő

1 ek. szezámmag

+1 tojás a kenéshez

Feltét: saláta, kígyóuborka, paradicsom, lilahagyma, ketchup, mustár, bacon

A húst összedolgozzuk a szósszal , borssal és a reszelt hagymával. 4 részre osztjuk és kipogácsázzuk. Forró serpenyőben kezdjük kezdjük sütni, majd közepes lángon 5-6 perc alatt készre sütjük. 

A hamburgerzsemle hozzávalóit a keverőtálba tesszük, sima tésztát dagasztunk belőle. Amikor fényes a felülete és elválik az edény falától, megszórjuk kevés liszttel. 1 óra alatt duplára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 9 egyforma részre osztjuk. Egyenként megformázzuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük egy kissé felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt pirosra sütjük.