Cézár saláta

Hozzávalók: 

Fokhagymás croutonokhoz: 150 g kenyér (puha fehér)

2 dkg vaj

50 ml olívaolaj

só bors

2 nagyobb gerezd fokhagyma

Mártáshoz:

2 db nagyobb jégsaláta

20 dkg koktélparadicsom

2 tk. friss citromlé

1 tk dijon mustár

1 kk. szardellapaszta

1 tk. worcester szósz

1 dl olívaolaj

2 db tojássárgája

2 dkg parmezán sajt

2 db csirkemell filé

1 kevés friss petrezselyemzöld

3 gerezd fokhagyma

só, bors

Egy botmixerrel a tojások sárgáját a mustárral, a szardellapasztával, 1 gerezd össze zúzott fokhagymával, a citromlével és a reszelt parmezánnal pürésítjük, miközben cseppenként hozzáadjuk az olívaolajat. Akkor jó, ha sűrű és krémes. A Worcester-szósszal, sóval és borssal ízesítjük. A kenyeret felkockázzuk, vagy kis darabokra tépkedjük. Elkészítjük a fokhagymás, olívaolajat. / A megtisztított fokhagyma gerezdeket préseljük a fokhagymanyomón, majd összekeverjük az olívaolajjal/

A kenyérkockákat belekeverjük a fokhagymás olívaolajba, majd egy tepsire tesszük. 15 perc alatt arany színűre pirítjuk vagy serpenyőben megpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A megmosott, leszárított salátát leveleire bontjuk, falatnyi darabokra tépkedjük, majd egy tálba tesszük. A koktélparadicsomokat félbevágjuk, és a salátához tesszük. A húst sózzuk, borsozzuk, majd a felforrósított olajon, közepes lángon pirosra sütjük. A salátát és a paradicsomot tányérra tesszük. Ráhalmozzuk a felszeletelt csirkemellet, meglocsoljuk az öntettel, meghintjük a kenyérkockákkal és néhány parmezánforgáccsal tálaljuk.