Négysajtos csirke gnocchival

Hozzávalók 4 főre: 

4 db csirkemellfilé

csipet só

csipet bors

10 dkg vaj

1 dl étolaj

8 dkg liszt

finomra vágott petrezselyemzöld, bazsalikomlevél

5 dkg parmezán

5 dkg trappista

5 dkg rokfort sajt

5 dkg cheddar sajt

1 csipet szerecsendió

4 dl tejszín

2 dl tej

1 dl víz

 

A gnocchihoz: 

1 kg lisztes burgonya

8-10 dkg liszt

2 db közepes méretű tojás sárgája

só ízlés szerint

A csirkemellett csíkokra vágjuk és meghintjük sóval és borssal. Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat és az olajat, rárakjuk a csirkemellet és fehéredésig pirítjuk. Ezután meghintjük liszttel, elkeverjük, majd felöntjük tejjel és vízzel. Kiforraljuk, fűszerezzük, ezután hozzáadjuk az apróra vágott sajtokat és a tejszínt. Alacsony hőfokon készre főzzük, majd beleforgatjuk a kifőzött gnocchit.  A burgonyát alapos mosás után, héjastul sütőpapírra, vagy alufóliával borított tepsire rakjuk, bő egy óra alatt puhára sütjük. Még melegen meghámozzuk, burgonyatörővel áttörjük. Hozzáadjuk a két tojás sárgáját, sózzuk, és előbb 2 evőkanálnyi lisztet adunk hozzá. (ezkb. 5 dkgnak megfelelő mennyiség), majd egy evőkanál liszttel meghintett deszkán elkezdjük tésztává dolgozni. Ha kell, további lisztet adunk hozzá. A tésztát 4 részre osztjuk, mindegyikből 1,5 ujjnyi vastag rudakat sodrunk és 1,5 cm-es darabokra vágjuk, enyhén belisztezzük. Ha van kedvünk és időnk, egy villa hátulján megforgatjuk a kis tésztákat, így jellegzetes mintát vesznek fel. 15-20 percet konyharuhával letakarva pihentetjük. Jókora fazékban vizet forralunk, sózzuk és 2-3 részletben kifőzzük a gnocchit. Ha feljöttek a víz felszínére, elkészültek.