Képviselőfánk

Hozzávalók égetett tésztához:

140 g finomliszt

100 g vaj

2,5 dl víz

2,5-3 tojás

fél tk. porcukor

fél tk. só

 

Vanília krémhez: 

0,5 db vanília

3 db tojássárgája

5 dl tej

3 ek cukor

2 ek étkezési keményítő

 

Habhoz: 150 ml habtejszín

Az égetett tésztához a vizet, a porcukrot és a sót egy lábasba tesszük a tűzhelyre és felforraljuk. Bele szitáljuk a lisztet, majd 1-2 percig kis lángon kevergetjük a tésztát.  Akkor jó, amikor elválik az edény falától. Pár percig hűlni hagyjuk. Ezután beledolgozzuk a tojásokat a tésztába. Nagyon fontos, hogy mindig csak akkor adjuk hozzá a következő tojást a tésztához, amikor az előzőt már tökéletesen felvette. Figyeljük a tészta állagát. Habzsákkal adagolhatónak kell lennie – legyen könnyen keverhető, de még nem folyós!

A tésztát habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomunk belőle. A tészta halmok között 3-4 cm távolságot tartunk. A tésztát 180 fokra előmelegített sütőben, 15 percig sütjük majd 150 fokra csökkentjük a hőfokot és még 15-20 percig sütjük. Sütés közben a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesnek a fánkok. Míg a tészta sül, elkészítjük a vanília krémet. A vanília rúdját kikaparjuk és beletesszük a 4 deci tejbe. Kis lángon felforraljuk. A tojássárgákat a cukorral és a keményítővel kikeverjük. Hozzáöntjük a tejhez és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Legalább langyosra hűtjük. Habzsákba töltjük.
A habhoz: A habtejszínt felverjük. A kész fánkokat félbevágjuk, egy kicsit kikaparjuk a belsejüket. Először a vanília krémet nyomjuk bele, majd a tetejére kanalazzuk egy kis habtejszínt is. Rátesszük a tetejét. Ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.