Veszélyben a fiatalok! – Rendőrségi előadás

2021. december 2-án 17.00 órai kezdettel Orsós Károly őrnagy (Veszprémi Rendőrkapitányság) rendőrségi tájékoztatót tartott az érdeklődő kollégistáknak, melynek keretében a serdülő korosztályt manapság gyakran érintő bűncselekményekről és szabálysértésekről valamint azok megelőzésének lehetőségeiről beszélt a diákoknak.
Kiemelten beszélt az online világ szabályairól és arról, hogy bizony ott is el lehet követni bűncselekményeket és senkit sem mentesít az, ha nem gondolta vagy nem tudta, hogy azok a büntetendő cselekmények körébe tartoznak.
Bemutatta a Büntető Törvénykönyv – rövidített nevén Btk. – egyes vonatkozó részeit, amely az bűncselekményeket és az értük kiszabható büntetéseket határozza meg
Szó esett az alábbi – a fiatalok körében manapság gyakran elkövetett – jogsértésekről:
a becsülethez és jóhírnévhez való jog megsértéséről, a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog megsértéséről valamint a személyes adattal való visszaélésről.
Az őrnagy úr felhívta a figyelmet arra, hogy komoly büntetést von maga után az, ha valaki a másik fél hozzájárulása, engedélye nélkül – az interneten vele vagy gyermekével kapcsolatos – fénykép-, video- vagy hangfelvételt, illetve egyéb személyes adatot tesz közzé.
Helyet kaptak a tájékoztatóban a kábítószer használattal, birtoklással kapcsolatos büntetőjogi kérdések is.
A rendőrségi szakember a lopásokkal kapcsolatos kérdéskörre is részletesen kitért, valamint felhívta a fiatalok figyelmét a megelőzésre. Hasznos tanácsokkal látta el a diákokat, hogy a mai technikai lehetőségek mellett ők maguk, milyen konkrét lépéseket tehetnek, felelősen saját tulajdonuk védelme érdekében.
Győrváry Virág
csoportvezető nevelőtanár